Egyéb

Polaroid70 – Present Perfect / Befejezett jelen

 

Polaroid70 – Present Perfect / Befejezett jelen
csoportos kiállítás és szakmai főhajtás a 70 éves Polaroid előtt
 
Ha a fotográfiának külön igeideje lenne, valószínűleg a befejezett jelen lenne. Az elkapott, kapszulába zárt pillanat, mely a szemünk láttára tűnik el, ha nem rögzítjük: szoros kapocs elmúlt és jelen között. Életünk része a múlt hordozása, folyton „hódít a retro” – mindig épp más évtizedből – és mellé túldigitalizált hétköznapjainkba megérkeztek az analóg trendek is: ma már mindenből akad kézműves változat, a slow-mozgalom hívei pedig óva intenek a rohanó, stresszes életmódtól. A fényképezést is elérte az analóg nosztalgiahullám: divat lett elővenni szüleink, nagyszüleink Zenitjeit és Prakticáit, filmet fűzünk és instázunk – nemcsak okostelefonokkal, ugyanis a Fuji és a további nagymárkák lassan mind előállnak a maguk instant/instax verziójával (és bizonyos értelemben a Polaroid is épp feltámadni készül hamvaiból…)

A fényképezés – szokták mondani – ma már tényleg mindenkié, az instant Polaroid technika pedig igencsak kivette részét ebből a folyamatból. Megjelenésétől fogva egyre népszerűbbé, játékosabbá és elérhetőbbé tette a képalkotás ezen módja az elmúlt hét évtizedben. Az úgynevezett direktpozitív képrögzítési eljárás tökélyre fejlesztésén éveken át dolgozott dr. Edwin H. Land, tudós és feltaláló. A Polaroid cég 1937-es megalapítása után 1947-ben mutatta be első kameráját és az eljárást. Sikere és ismertsége azonban azóta töretlen, még a gyár 2008-as bezárása óta is, mely a rajongókat csak még fanatikusabbá tette: azóta is gyűjtik, keresik, egymás között cserélik a gépeket, a nyersanyagot, tartozékokat, és próbálják megfejteni a Polaroid valódi titkát, ugyanis az eljárás, az anyag a mai napig gyártási titokBár már sokan próbálták reprodukálni az eredeti nyersanyagot, és volt, akinek sikerült is, az instant fotó még mindig az ember által feltalált egyik legkomplexebb kémiai rendszer.

Itthon is szerveződött egy olyan baráti-szakmai társaság, akiket ez a “titok” vagy akár a gyártás leállása egy kicsit sem rettent vissza, sőt még jobban inspirálja őket. Folyton keresik ugyanis a lehetőségeket, kísérleteznek a nyersanyagokkal, eljárásokkal, hogy újra megteremtsék a sokszor saját képükre formált Polaroidokat és időről időre meg is mutatják ezt a nagyközönségnek. Az alkotók háttere, képzettsége és hivatása rendkívül széles spektrumot jár be: a boncmestertől és az orvosbiológiai mérnöktől a grafikuson át a hivatásos fotográfusig és operatőrig terjed, így az összeválogatott fotográfiák meglehetősen izgalmas és sokféle oldalát mutatják be az instant-archaikus analóg fényképezési eljárásoknak. A kiállítók nagyrészt a jól ismert InstART csoport tagjai, melynek szellemi motorja Tóth Ego(n) István illetve a Random csoportból, és A Fehér Vera vezette Hibaistáktól is többen részt vesznek a 70 éves Polaroid megünneplésében. Az egyetlen szervezőelv a Polaroid (családba besorolható) technikai kivitelezés volt, ezért az évfordulót ünneplő kiállítás témától és mérettől függetlenül egy igazi örömválogatás, mely az eljárás sokszínűségét és végtelen variálhatóságát igyekszik bemutatni.

 
Alkotók:
A Fehér Vera   Bécsi Imre    Deim Balázs   Detvay Jenő     Gálos László   Gál András      Gombos Lajos      Kecskés Péter    Kolozsi Bea       Kovács Endre   Nagy Anita    Pók István     Szabó Maya    Tóth EGO(n) István    Vachter János    Vedres Ági     Vadászi Zoltán   Varga Gábor Ákos    Varga Tamás  
 
 
Megnyitó:
2018. február 8. csütörtök 18 óra
Megnyitja:
Csanádi-Bognár Szilvia, művészettörténész, esztéta
 
Megtekinthető:
2018. február 9. – március 6.
a Patyolatban megrendezésre kerülő programok ideje alatt és előtte
illetve előzetes bejelentkezés alapján: tn.agnes@gmail.com hétköznap délutánonként
+ tárlatvezetések hetente! more info: facebook event & https://www.facebook.com/instart.csoport

 

kurátor, kontakt:

Telek-Nay Ágnes

06309981913

tn.agnes@gmail.com